laupäev, november 26, 2005

Kartulid

Asi, millega ma kartulite puhul alati hätta jään, on nende tükeldamine. Et tükid saaksid ühesuurused, vot see on raske. Ja teine asi on kartulite valmidusastme hindamine. Sestap sunnin teisi enda eest kartuleid torkima... Muidu aga on mõnus süüa ahjukartuleid. Kooritud kartulid õliga vormi, peale pisut soola, võimalusel ka pekiga liha ja 250 kraadises ahjus umbes tunnike küpsemist. Vahel võib teha seda ka pisut teisiti: 10 keskmist kartulit 300-400gr värsket searibi 1 sibul 300gr Atleedi juustu soola, pipart, (kartulimaitseainet), küüslauku (nt pulbrina) Liha laduda u1,5 cm paksuste viiludena õlitatud ahjuplaadile. Maitsestada soola ja pipraga. Lõika kartulid neljaks ja lao tükeldatud sibulaga vaheldumisi liha peale. Puista üle maitseainetega. Lase pannitäiel 15 min toatemp seista (kuni ahi soojeneb) kuumuta ahjus 180 kraadi juures 15-20 min. Siis puista peale riivitud juust ja kuumuta veel 20-30 minutit. Magustoiduks sobib hästi jõhvika-mannavaht. Ehk nagu meie peres öeldi: klopsupuder. Jõhvikad veega keema, siis suhkrut ja mannat. 10-15 min keeta. Lasta jahtuda ning kloppida heleroosaks vahuks. Süüa piimaga või piimata :)
Be Creative in January!